Silje vier livet sitt til dans: – Vi er som en liten familie
Silje har danset hele livet. Menneskene hun har møtt på veien og fellesskapet i idretten betyr ekstra mye for henne. Støtten fra Grasrotandelen gjør det mulig for danseklubben Move On i Ski å gi medlemmene et helhetlig og godt tilbud.
– Ta plass på gulvet, jenter. Vi fortsetter der vi slapp her om dagen.
Sportslig leder i danseklubben, Silje Stave, starter musikken og med smidighet nærmest flyter de syv danserne over gulvet i danselokalene i Ski. Nå er det oppkjøring mot VM i gruppedans, og i løpet av kvelden skal mesteparten av koreografien være på plass.
– Akkurat nå trener vi faktisk i den salen hvor jeg tok mine første dansetrinn som liten jente. Mamma fulgte meg til trening, og jeg har danset siden, smiler Silje ydmykt mens danserne går gjennom rutinen i bakgrunnen.
Silje er født inn i en dansefamilie med en mormor, en mor og en lillesøster som alle har vært dansere. Gjennom dansen har hun også dannet seg en bonus-dansefamilie.
– Det fellesskapet vi har i dansemiljøet er helt unikt. Vi knytter bånd på tvers av klubber og aldre, og det spesielle er jo at våre beste venner også er våre største konkurrenter. Det lærer man mye av, forteller Silje og legger til:
– Vi er som en liten familie!
Danseklubben Move On er en foreldredrevet klubb og er avhengig av at frivillige stiller opp på blant annet dugnader og arrangementer.
– Grasrotandelen betyr veldig mye for oss
– En, to, tre, fir, fem, seks, syv, ått! En gang til!
VM-koreografien til gruppedansen jentene øver på setter seg mer og mer utover kvelden. Det går i piruetter, løft, steg og svev. Jentene får det til å se lekende lett ut, men det ligger mange timer med trening bak bevegelser og uttrykk.
– Mange trener hver dag og flere av de eldre danserne er også med som trenere for de yngre barna.
Danseklubben Move On er en foreldredrevet klubb og er avhengig av at frivillige stiller opp på blant annet dugnader og arrangementer. I tillegg er midlene som kommer fra Grasrotandelen et viktig bidrag til klubben.
– Vi er så takknemlig for grasrotmidlene vi får. De går utelukkende rett tilbake til medlemmene i form av blant annet nødvendig utstyr og ikke minst til utdanning av trenere slik at vi får den riktige kompetansen på plass. Midlene er med på å gjøre tilbudet vårt bedre for medlemmene, sier Silje.
I 2020 genererte Grasrotandelen fra Norsk Tipping 716 millioner kroner. Rundt 1,3 millioner givere sørger for at over 31 000 norske lag, foreninger og organisasjoner tilknyttet Grasrotandelen mottar viktige midler som bidrar til å holde hjulene i gang. Mange forbinder Grasrotandelen med idrett, men Grasrotandelen omfavner mye mer enn fotball, sykler og ski, og speiler på mange måter mangfoldet ellers i samfunnet.
«Gjennom dansen har jeg lært meg tålmodighet og det å respektere andre, andres verdier og holdninger på en helt ny måte.»
– Dans har lært meg tålmodighet og respekt
Dans er i utgangspunktet en individuell idrett. Man jobber med sin egen kropp som verktøy og konkurrerer ofte alene. Nettopp derfor er fellesskapet og samholdet man får gjennom klubben og miljøet så viktig for danserne.
– Vi som er trenere i klubben er mye mer enn bare trenere. Vi blir også viktige samtalepartnere og støttespillere. Hos oss er dørene alltid åpne, sier Silje.
En av danserne nikker bekreftende og forteller:
– Silje er helt enestående. Hun tar seg alltid tid til å prate med oss om vi har en dårlig dag eller trenger å ta opp noe. Hun lytter, trøster og hjelper, samtidig pusher hun oss til stadig nye høyder.
Fra 2011 til i dag har danseklubben vokst raskt, og nå teller den mellomstore klubben litt i overkant av 300 dansere i alle aldre.
– Det er så gøy og se hvordan de unge danserne tar med seg sine følelser og uttrykk inn i dansen og tolker dansen på sin måte. Dans kan ses på litt som kunst – vi liker forskjellig. Gjennom dansen har jeg lært meg tålmodighet og det å respektere andre, andres verdier og holdninger på en helt ny måte, forteller Silje.
«Vi danner nye vennskap vi voksne også.»
Viktig for klubben med engasjerte foreldre
Foreldre. Frivillige. De som stiller opp. Enhver idrettsklubb har et umåtelig stort behov for engasjerte foreldre. Noen som kan koke kaffe, selge vafler, ta imot inngangspenger, trøste, støtte, koordinere og holde i arrangementer. Danseklubben Move On er intet unntak.
– Vi har foreldre som jobber litt rundt i kulissene her hos oss og som plutselig bare popper innom for å se om det er noe de kan bidra med. Vi kan komme ut fra en treningsøkt og finne at søppelet er tømt eller gulvet i garderoben er vasket. Slik hjelp er vi helt avhengig av, sier den sportslige lederen takknemlig.
Det er kanskje ikke så rart da at klubben har fått sin egen ildsjel-pris fra ordføreren i Nordre Follo kommune. Hege Torbergsen mottok prisen på vegne av klubbens engasjerte foreldre i 2020.
– Vi har det jo kjempeartig! Vi danner nye vennskap vi voksne også. Det er et godt samhold både mellom danserne og oss voksne her i klubben, smiler ildsjel Hege Torbergsen ydmykt når hun kommer innom dansesalen for å hente datteren sin.
Lysene i dansesalen slukkes, og danserne pakker sekkene før de forsvinner ut i høstmørket. Veien til VM er en dag kortere, og i morgen skal flere grenser pushes og nye mål nåes i danseklubben Move On.