Hva leter du etter?

Samfunnsoppdraget

Vestlandet – Fyllingsdalen Teater

Teater3

Ariel og Helene lever for å forbløffe: -Elsker å sprenge grenser for hva som er mulig!

Med spektakulære øvelser høyt over bakken overrasker sirkusutøverne på Fyllingsdalen Teater de aller fleste. Grasrotandelen fra Norsk Tipping er en viktig støtte på veien.

– Ta tak i foten min nå så vrir jeg meg rundt og kikker i kameraet, sier Helene Breivik (22) til Ariel Andresen (23) mens de begge henger opp ned høyt over bakken, i det som ser mest ut som en gardin.

Det er imponerende å se bergensjentene konkurrere mot gravitasjonskraften. Mens de svinger og klatrer i såkalte «tissues» fra taket, smiler jentene til fotografen flere meter under. Scenebelysningen i Fyllingsdalen Teater lyser opp artistene, og det er tydelig at de liker å være midtpunktet.

Alt med sirkus er fantastisk!

«Cirkus Balance» er navnet på sirkusskolen som startet med stor suksess i 2011. Prosjektet er en del av Fyllingsdalen Teater, og gir barn, ungdom og voksne mulighet til å leve ut drømmen som sirkusartist!

-Jeg var litt skeptisk i starten, jeg ville jo ikke se ut som en apekatt på sirkus. Men fra første gang jeg var med på en øving så var jeg forelsket og siden har jeg ikke villet gjort noe annet, sier Ariel.

Sirkusprosjektet ved teateret ble startet av Jeanette og Jasmine Smørdal som er fra noe så sjeldent som en ekte norsk sirkusfamilie. Faren deres er nemlig Jan Ketil Smørdal som var sirkusdirektør og etablerer av det norske sirkuset Cirkus Agora.

– Noe av det jeg elsker aller mest med dette er å sprenge grenser for hva folk tror er mulig. Man får en selvtillit og mestringsfølelse som er helt utrolig. Jeg synes alt med sirkus er helt fantastisk!

«Grasrotandelen gir oss mulighet til å gi barn, unge og voksne i bergensområdet et høykvalitetstilbud»

teater5

Bedre tilbud med Grasrotandelen

Sirkusutøverne ved teateret trener på luftakrobatikk, balanse/line, sjonglering, akrobatikk og klovnerier. Fyllingsdalen Teater har vært en av Bergens viktigste kulturelle bidragsytere for barn og unge i over 40 år.

– Cirkus Balance er et av våre prosjekter som vi har satset mye på. Det er helt unikt på Vestlandet og vi har nesten 100 utøvere. Alle som er med jobber hardt for å bli best mulig i en kunstsjanger som for de fleste av oss er ganske eksotisk, sier teatersjef Jørn Kvist.

Teatersjefen forteller videre at dette er noe alle kan føle mestring i og at noe av det viktigste utøverne får ut av det, er det gode samholdet i gruppen. Uten Grasrotandelen fra Norsk Tipping forteller han at tilbudet hadde sett veldig annerledes ut.

– Grasrotandelen gir oss mulighet til å gi barn, unge og voksne i bergensområdet et høykvalitetstilbud. Støtten vi får går direkte til utdanning av dyktige instruktører og utstyr som gir oss muligheten til å skape et godt og trygt miljø for våre utøvere. Uten dette hadde vi ikke hatt muligheten til å drive på samme måte og både Fyllingsdalen Teater og sirkusprosjektet hadde sett veldig annerledes ut, sier Kvist. I 2020 fikk de 66 728 kroner av sine 142 Grasrotgivere. Det kommer godt med.

I 2020 genererte Grasrotandelen fra Norsk Tipping 716 millioner kroner. Rundt 1,3 millioner givere sørger for at over 31 000 norske lag, foreninger og organisasjoner tilknyttet Grasrotandelen mottar viktige midler som bidrar til å holde hjulene i gang. Mange forbinder Grasrotandelen med idrett, men Grasrotandelen omfavner mye mer enn fotball, sykler og ski, og speiler på mange måter mangfoldet ellers i samfunnet.

Samholdet er det aller beste

Ariel og Helene er både sirkusutøvere og -instruktører ved Fyllingsdalen Teater, og trener så og si hver eneste dag.

– Samholdet vi får i gruppen og å se hvor mye det betyr for utøverne våre er det som er det aller beste. Vi har felt mange tårer sammen i lykke av å se hvor morsomt utøverne synes det er, og å se hvor viktig dette fellesskapet er for de, sier Ariel.

Og for jentene selv er et liv uten sirkus utenkelig.

– For meg personlig så betyr dette alt, og jeg kan ikke se for meg et liv uten Cirkus Balance, sier Helene.

teater4